Ellinika Grammata 2015

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους
Αξιότιμους Προέδρους και Εντιμότατα Μέλη των Διοικ. Συμβουλίων
Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες,
Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων
Και άπαν το ευλαβές πλήρωμα
της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Τορόντο (Καναδά)

Ελληνική Παιδεία στον Καναδά σημαίνει…
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Μητροπολίτη Σωτηρίου

Ελληνας ή ελληνικής καταγωγής. Ορθόδοξος Χριστιανός.

Υποσχέθηκες στον εαυτό σου, στους γονείς σου, στην Πατρίδα και στον Θεό να μείνεις Έλληνας και Ορθόδοξος. Να μην προδώσεις τα ιερά και τα όσια.

Δύσκολα τα πράγματα για τον μετανάστη. Ξένος τόπος, ξένη γλώσσα, ξένη νοοτροπία. Τα αντιμετώπισε όλα και πέτυχε. Εχτισε εκκλησιές, σχολεία, ιδρύματα.

Για να συνεχίσουν οι Έλληνες μετανάστες στον Καναδά και οι απόγονοί τους να είναι Έλληνες και Ορθόδοξοι, χρειάζονται την Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι το οξυγόνο και ο χυμός του δένδρου της Ομογένειας. Χωρίς αυτά δεν ζει. Μαραίνεται και πεθαίνει.

Ελληνορθόδοξη Παιδεία σημαίνει, ότι στο σπίτι σου και στα παιδιά σου ομιλείς ελληνικά. Σημαίνει, ότι το σπίτι σου θα είναι “η κατ’ οίκον εκκλησία”. Δηλαδή, θα προσεύχεται η οικογένεια μαζί. Θα τρώγει η οικογένεια μαζί. Θα πηγαίνει η οικογένεια μαζί στην εκκλησιά.

Ακόμη σημαίνει εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας. Γέμισμα της ψυχής του παιδιού με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Εμπέδωση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης στην ψυχή του παιδιού. Δημιουργία σωστού και δυνατού χαρακτήρα. Δυνατή θωράκιση του παιδιού, να μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής και να διαπρέψει στην κοινωνία. Δημιουργία τέλειου ανθρώπου, του ανθρώπου που έψαχνε ο Διογένης με τον φανό του.

Δυστυχώς, η Παδεία στον Καναδά και ιδιαίτερα στο Οντάριο, δεν είναι αυτή που πρέπει. Οι Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να σκεφθούμε και να πάρουμε στα σοβαρά την Ελληνορθόδοξη Παιδεία, τα ελληνικά σχολεία, απογευματινά, σαββατιανά και κυρίως τα ημερήσια.

Ακριβό το ημερήσιο Ελληνορθόδοξο σχολείο, αλλά είναι η μόνη σωστή λύση. Σκέφτεται ο Ελληνοκαναδός. Πληρώνω φόρους για την Παιδεία στον Καναδά και δεν απολαμβάνω τίποτε εάν στέλνω το παιδί μου στο Ελληνορθόδοξο ημερήσιο σχολείο, διότι πρέπει εκεί να πληρώνω όλα τα έξοδα μόνος μου. Σωστό αυτό, αλλά πρέπει να σκεφθεί ως εξής. Προτιμώ να έχω τα λεφτά μου στο σεντούκι μου και το παιδί μου να είναι έρμαιο της τύχης του ή να ξοδεύω τα λεφτά μου για την Ελληνορθόδοξη παιδεία του παιδιού μου, το οποίο σημαίνει ευτυχία και επιτυχία μέσα στην καναδική κοινωνία; Το παιδί στο ημερήσιο Εληνορθόδοξο σχολείο θα μεγαλώσει σε άριστο περιβάλλον. Θα λάβει τα κατάλληλα και απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσει στην Ελληνορθόδοξη ζωή του και να επιτύχει.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχουμε συνηθίσει να πληρώνουμε για την εκκλησία, τα σχολεία και τα ιδρύματά μας, όσο πρέπει. Η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, ορίζουν, ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να προσφέρει 10% των ακαθαρίστων εσόδων του ετησίως, στην εκκλησιά, στα σχολεία και στα ιδρύματα. Το κάνουμε; Όχι. Άλλες φυλές και άλλες θρησκείες το κάνουν και γι’ αυτό επιτυγχάνουν.

Οι τρεις Ιεράρχες, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος αν ζούσαν σήμερα πως θα σκέφτονταν; Τι θα έπραταν; Τι θα μας προέτρεπαν να κάνουμε; Χωρίς αμφιβολία θα μας έλεγαν να φροντίζουμε την Ελληνορθόδοξη Παιδεία.

Να θυμούμαστε όλοι την ευχή και την κατάρα της μάνας. “ Παιδί μου ώρα σου καλή… και της μανούλας η ευχή να’ ναι για φυλαχτό σου… Ανθόσπαρτη η στράτα σου, κρινοσπαρμένοι οι δρόμοι, για χάρη σου ν’ ανθοβολούν και τα λιθάρια ακόμη… Μ’ αν την Πατρίδα απαρνηθείς που την λατρεύουν όλοι, να’ ναι η ζωή σου όπου κι αν πας αγκάθια και τριβόλοι…”

Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί, ξέρω, ότι θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας. Σας καλώ να σκεφθούμε όλοι μας σοβαρά. Καλό το απογευματινό ή το σαββατιανό Ελληνορθόδοξο σχολείο, αλλά το τέλειο είναι το ημερήσιο Ελληνορθόδοξο σχολείο. Να ιδρύσουμε και να συντηρήσουμε ημερήσια Ελληνορθόδοξα σχολεία για το κάθε παιδί. Αυτό μας πρέπει. Αυτό μας ταιριάζει. Αυτό είναι η σωστή απάντηση για την διαιώνιση της ελληνικής φυλής και της Ορθοδοξίας στον Καναδά. Ελάτε να δώσουμε τα χέρια και όλοι μαζί να εργαστούμε για τον σκοπό αυτό. Ελληνική Παιδεία στον Καναδά σημαίνει καλό ημερήσιο Ελληνορθόδοξο σχολείο για το κάθε παιδί.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Comments are closed.